Als coach word ik vaak ingeschakeld wanneer het stroef loopt met een manager in een nieuwe baan. De directie krijgt feedback over die nieuwe manager, bijvoorbeeld: ‘Hij wil meteen de toko verbouwen – het lukt hem niet om eerst eens binnen de lijntjes te kleuren – we worden er allemaal heel opgefokt en moe van’.  Of het tegenovergestelde: ‘hij blijft steevast neutraal, er komt maar niks uit zijn handen, dit gaat hem niet worden’.

Carrièrestap of uitglijder?

Als je in een nieuwe baan of project begint, kom je voor fikse uitdagingen te staan, die een groot beroep doen op je EQ en IQ.  Zeker als je leiding geeft.  Overdreven?  Als je jouw eerste 100 dagen niet goed aanpakt, loop je het risico dat je niet goed integreert. Met alle gevolgen van dien.

Wat zonde: een win-win situatie slaat om in een loose-loose. Zonde van al die frisse ideeën waarvoor het draagvlak verdwijnt. En wiens verantwoordelijkheid is dit? Vooral van de nieuwkomer zelf, maar ook van de directie en HR. Denk aan de extra kosten in euro’s voor het weer inhuren van iemand anders.

Voorkom uitglijden door je valkuilen goed te onderkennen.

De vijf valkuilen

eerste 100 dagenDe vijf valkuilen, die een goede integratie in je nieuwe werkomgeving verhinderen, zijn:

  • Uit voorzichtigheid té lang de kat uit de boom blijven kijken – eerst maar eens je proeftijd door. Als je niet tijdig het moment pakt om kleur te bekennen, wordt je later niet meer serieus genomen, zeker niet als leider.
  • Té hard van stapel lopen: je wilt vooral snél scoren – liefst binnen je proeftijd.
  • De arrogantie van het beter weten: je bent vol branie, want je bent de beste gebleken na een zware selectieprocedure. Je denkt dat je alle wijsheid in pacht hebt en dat wil je laten blijken ook!  Bijvoorbeeld door hardop alles in twijfel te trekken: processen, structuren en regels. Bijvoorbeeld door te weinig doorvragen. Of omdat je de succesformule van je vorige baan klakkeloos wilt kopiëren naar de nieuwe setting.
  • Té veel solo doen: je wilt vooral zelfstandig het verschil maken en vooral je eigen meerwaarde bewijzen.
  • Het wegdrukken van je zorgen en frustraties: het is effectiever om ze op te schrijven en bespreekbaar te maken.

Je best doen is goed. Maar als je té veel je best doet, neemt je risico op inschattingsfouten, weerstand, en blunders toe.

Mijn recept voor succes

Gun jezelf de tijd om je goed in te werken. Dit is luisteren, helicopteren en afstemmen met al je stakeholders. Bouw een goede verstandhouding met je directie en je teamleden op. Accepteer hen zoals ze zijn. Je moet vertrouwen creëren in je geloofwaardigheid, je competenties en prestaties.

Stel de juiste vragen

Niet alleen aan je directie, maar ook aan je collega’s. Hoe ziet succes in deze baan eruit?  Wat is mijn mandaat? Tegen welke lat word ik afgemeten? Waarvoor word ik eigenlijk betaald? Ook belangrijk zijn kwetsbare vragen als: Hoe zou ik het beter kunnen doen … qua werkaanpak, besluitvorming en in de persoonlijke omgang?  De juiste vragen stellen creëert vertrouwen, draagvlak en acceptatie.

Eerste 100 dagen traject

Maak systematisch een eerste 100 dagen plan van aanpak en bespreek dat je met je stakeholders. Op dag 100 kun je beginnen met het implementeren van de veranderingen die jou voor ogen staan. In ons traject “Eerste 100 dagen” komen hot issues aan de orde als: de functie van Quick Wins, het omgaan met weerstand, teambuilding, personele wijzigingen aanbrengen in je team.

Klik hier voor meer over ons traject “Eerste 100 dagen

Of  klik hier voor een gratis 30-minuten gesprek met Martin Verweij…