Executive coaching wordt traditioneel uitgevoerd in een ‘executive’ type kantoor waar coach en cliënt tegenover elkaar zitten. Sinds de Corona pandemie is dit deels verschoven naar virtuele sessies. Telkens geldt dat coach en coachee stil zitten, elkaar aankijken en een goed gesprek voeren.

Deze setting werkt prima en ik gebruik deze setting standaard in mijn werk als executive coach. Maar er komt vaak een moment, waarop het beslist beter is om het kantoor te verlaten en in beweging te komen. De frisse lucht op te zoeken en jezelf bloot te stellen aan de verscheidenheid van de natuur.

Het nut van wandelen

Er gaat niets boven een goede wandeling om je geest leeg te maken. En je energie een boost te geven. Om je gedachten en gevoelens op een rij te krijgen. Om opties te bedenken over hoe nu verder? Iedereen die met regelmaat de hond uitlaat zal dit beamen.

Het is geen nieuw idee dat we het best nadenken en het creatiefst zijn als we wandelen. Neuropsycholoog Erik Scherder, die we kennen van televisie, toont aan wat wandelen met ons systeem doet. Je hart pompt meer bloed naar je hersenen. In het bloed zitten zuurstof en andere voedingsstoffen die essentieel zijn voor je brein. Door te wandelen komt je sympatische zenuwstelsel tot rust en wordt de default stand in jouw systeem actief.  Dit opent de deur tot andere, creatieve inzichten. Plotseling krijg je een ingeving over iets waarover je al tijden hebt zitten tobben.

Interessante kanttekening. De onderzoekers M. Oppezzo en D. Schwartz (Stanford University) tonen aan dat wandelen helpt bij creativiteit, het liefst buiten in de natuur, maar in de stad kan ook, evenals binnen op een loopband.

Tijdens het lopen wordt ook de frontale hersenlob actief; hierdoor verdwijnen stress en negatieve gevoelens. De geactiveerde prefrontale lob zorgt ervoor dat je productiever wordt en beter kunt plannen.

Waarom executive wandelcoaching?

Door wandelen te combineren met coaching kun je je issues nog beter onderzoeken, namelijk in dezelfde vertrouwelijke dialoog met je coach. Vaak gaat het om

  • je intuïtie te laten spreken
  • terugblikken op je levenservaring
  • vooruitblikken op een gewenste toekomst

Buiten heb je de vrijheid om te bewegen en de voordelen van wandelen te ervaren. Executive wandelcoaching helpt je om te ontspannen, breder te kijken en je te verbinden met je innerlijke wijsheid. Om nieuwe stappen te zetten, zowel letterlijk als figuurlijk, een nieuwe richting in te slaan.

Fris samen sparren

Een cliënt van mij geeft leiding aan een organisatieverandertraject en onlangs voelde zij zich helemaal vastzitten, niets kwam bij elkaar, ze kon niets creatiefs bedenken, ze kwam maar niet tot een aanpak die goed voelde.

Ik greep naar mijn gebruikelijke oplossing in deze situatie. We planden een wandeling over de hei. Binnen enkele minuten trok de wazigheid weg en begonnen haar gedachten samen te komen. Na circa 20 minuten wandelen kreeg zij door dat haar project van de goede koers was afgeweken en ze de verkeerde kant op ging.  Daarna kwamen er nieuwe ideeën op, kon ze een standpunt innemen en voelde zij zich klaar om met haar CEO te gaan bellen, hoe het project opnieuw aan te pakken.

Executive wandelcoaching in het Gooi

Ik heb altijd geloofd in wandelen als een manier om energie te krijgen en volop mezelf te voelen. Ik ben een fervent bergwandelaar –  zomers vind je me altijd hoog in de Alpen. Ik ben er van overtuigd dat met name leidinggevenden, die vaak denken in vaste patronen van efficiency en effectiviteit, er baat bij hebben als we samen wandelen en coachen.

Zo bied ik executives de mogelijkheid van executive wandelcoaching, voor één of meerdere sessies. Vanuit onze vestiging midden in het Goois Natuurreservaat. De leiderschapscoaching is hetzelfde, het enige verschil is dat we onze kantoorschoenen inruilen voor comfortabele schoenen en gaan lopen in plaats van zitten.

Met mij lopend naast je, kan jij doelloos rondstruinen. Doelloos wandelen brengt jou ontspanning, mede dankzij de restoratieve functie van de natuur. Doordat je parasympatische zenuwstelsel weer gestimuleerd wordt, kom je op kracht. Vanuit die ruimte kun je je vraagstuk fris bekijken. Try it & find out.

Lees meer over onze aanpak executive coaching, of plan een vrijblijvend 30 minuten-gesprek.

Martin Verweij, oprichter Be the Change