In iedere loopbaan moet je jezelf telkens weer opnieuw uitvinden. Zeker als je bent gaan leidinggeven. Maar investeren in jezelf doe je niet vanzelf. Je bent het niet gewend. Je bent er niet mee opgegroeid. Van huis uit ben je gewend dat er voor je gezorgd wordt. Van je dagelijkse maaltijd, je fiets, tot aan je opleiding, op kamers gaan en ga zo maar door. Het wordt allemaal voor je betaald. Je vindt een betaalde baan inclusief opleidingstraject, auto en pensioen. Steeds vaker krijg je ook een coach toegewezen.

Je leeft vaak vanuit de onbewuste verwachting dat anderen in jou blijven investeren. Dat is een groot misverstand.

Hoeveel investeer jij in jezelf?

Als ondernemer of als leider ben je wèl gewend om over investeringen te beslissen. Je beseft hoe belangrijk het is om te investeren in je eigen toekomst. Maar doe je dit ook echt?

In 2019 stelde een kritische client mij de vraag: Hoeveel tijd en geld, Martin, heb jij afgelopen jaren in jezelf geïnvesteerd?

Als coach zat ik even met mijn mond vol tanden. Hoezo investeren in mezelf? Als ik de hele week al zo druk ben met werken. Ik wil niet inboeten op mijn vrije tijd & privéleven. Maar ik wil wel geloofwaardig zijn in mijn voorbeeldfunctie. Walk like you talk, Martin!

Ik nam me opnieuw voor om jaarlijks 10% van mijn inkomen te investeren in mezelf. Ik heb altijd groot plezier in het opdoen van nieuwe inzichten – in het leren in de praktijk van en met anderen. Mijn ambitie is om de leidinggevenden in mijn coachpraktijk zo professioneel mogelijk van dienst te zijn.

Toen nam ik een krachtig besluit: ik schreef me in voor een meerjarige leergang executive coaching – aan het Hult Ashridge Centre for Coaching (UK).

Waarom investeren in jezelf?

Ik ben blij met deze investering in mezelf: het beste wat ik tot nu toe voor mijn professionele ontwikkeling heb gedaan.

Veel geleerd, ervaren en gevoeld in mijn rol als executive coach. Coachen in het hier-en-nu van de werkrelatie, die coach en coachee samen onderling bouwen. Daar gaat het om. Dit betekent extra alert zijn op hoe je onderlinge communicatie verloopt en daar direct terugkoppeling op geven. Je hoort me bijvoorbeeld zeggen: “Laten we even stilstaan bij wat er nu gebeurt tussen ons? Welk patroon zit daarachter?  Zo ontwikkel je je verbindend leiderschap direct in de praktijk.

Commitment

De toga symboliseert de waardering voor het commitment dat je erin stopt om je werk nog professioneler te doen. Dank aan mijn tutor @David Birch, leraar Yvonne Burger en supervisor Erik de Haan. Ook veel dank aan mijn mede-reisgenoten in deze journey. Een journey die natuurlijk nooit ophoudt.

In hoeverre investeer jij in jezelf? Zo ja, op welke manier?

Ps. Vind jij jouw persoonlijke groei en ontwikkeling belangrijk en wil je een volgende stap maken? Download het practische e-book “Persoonlijk Leiderschap” en creëer een helder inzicht op jouw loopbaan en levenspad. Dit helpt je focussen op je volgende investering in jezelf. Of neem een kijkje op de pagina executive coaching.