Sinds Corona is de werkvloer danig veranderd: ruim de helft van de werkende Nederlanders werkt (deels) vanuit huis, zo blijkt uit cijfers van het CBS (2024). Een volgende fase van ‘het nieuwe werken’. Je vraagt je af:

  • Hoe wil ik ‘het nieuwe werken’ voor mezelf inrichten?

Hieronder de nodige suggesties om bewust bij stil te staan.  En om met je teamleden in gesprek te gaan.

Hoe behoud ik het goede van de pandemie reset?

De pandemie was in wezen één grote reset: Veel van de dingen die je als vanzelfsprekend beschouwt, de dingen die je plezier brengen, vielen weg: zoals dagelijk overleg of lunch met collega’s.  Het was vooral: Thuiswerken. Thuis blijven. Weinig externe prikkels. Back to Basics. Terug naar de essentie.

Corona was een periode waarin je:

  • je bewust werd hoe belangrijk het is om de grens tussen werk- en privéleven te bewaken
  • je kon loskomen van de niet-essentiële dingen die je agenda vulden
  • zelf voor je eigen reservoir aan geluk moest zorgen
  • je systeem kon resetten, zowel stress-fysiologisch als psychologisch

Met deze levenservaring kan je nu je eigen werkvloer inrichten. Bewust kiezen hoe je jouw nieuwe manier van werken wilt inrichten. Niet terug naar de automatismen en stress van voor Corona, maar voorsorteren op een gezonde, autonome en vitale balans.

Mijn grote reset ‘best practice’ lijstje:

  • Minder dagelijks woon-werkverkeer geeft extra tijd voor jezelf. Ik sta nu elke dag een half uur eerder op en gebruik de tijd om te sporten, te ontbijten en te lezen.
  • Ik plan dagelijks een call in die ik bellend kan doen en dus buiten lopend. Dit is uiteraard geen vergadering waar ik ‘share screen’ bij nodig hebt, maar een persoonlijk of collegiaal overleg.
  • Creëer een professionele, plezierige, lichte en frisse thuiswerkplek. Zet een Wifi-versterker in de tuin of balkon.
  • Als je virtueel thuis werkt, is het een extra uitdaging om privé- en werkactiviteiten gescheiden te houden, zodat je niet continu geprikkeld en gestrest bent. Trek duidelijke grenzen tussen je persoonlijke leven en je werkleven.
    Als medewerker heb je het recht om buiten werktijd niet te reageren op e-mails, telefoontjes of berichtjes van je baas of klanten. Je hebt immers het recht om ‘quality time’ door te brengen met familie of vrienden.
    Als lijnmanager heb je de plicht om hier het goede voorbeeld te geven: zet je mails vast klaar, maar gebruik de ‘delay delivery’ knop, zodat ze maandagochtend pas verstuurd worden.
  • Werk nog meer samen. Terwijl we worstelen met de Corona-pandemie, zijn twee dingen glashelder: als we ons terug trekken, lijden we; als we samenwerken, gebeuren er de mooiste dingen. De complexiteit van ons werk eist al een hoge mate van afstemming, maar het kan nog beter, vooral als het gaat om je vermogen om flexibel te zijn en draagvlak bij de ander te creëren. Een goed voorbeeld is om samen tegelijkertijd in één document (op shared drive) te werken. Of samen fysiek op een flex-plek afspreken.

Bespreek het met je teamleden – als onderdeel van teambuilding

Je kunt een eerste vergadering na de zomervakantie gebruiken als een mooi moment om samen te kijken naar wat bijdraagt aan de kwaliteit van ieders werkomstandigheden. Inclusief hardop zeggen waar je afscheid van zou willen nemen, van wat echt niet werkt.

Samen zoeken naar de nieuwe manier van werken

Alles bij elkaar een tamelijk complex geheel, waarin het van belang is om ieders belangen goed te wegen en te bepalen wat goed gaat werken voor de hele club. Een nieuwe manier van werken waarin de autonomie, ontwikkeling en het teamgevoel goed worden gewaarborgd, maar ook externe klantenservice.

Zodat we zodoende het beste uit onszelf, uit onze teams en uit onze organisatie kunnen halen.

Maak wat van de grote reset

Ik ben benieuwd hoe jij je eigen grote reset zou omschrijven, aangezien jij deze crisis waarschijnlijk anders ervaart. Welke insteek zou jij kiezen voor je work-life balance 2024? Welk nieuw gedrag hoort daarbij?  

We hebben geen idee wat de toekomst verder gaat brengen. Als realist ga ik ervan uit dat er nog wel de nodige onduidelijkheid, ongerustheid en uitdagingen zullen komen. Maar de optimist in mij is hoopvol, wanneer we de goede lessen trekken en beter samenwerken, gebeuren er de mooiste dingen.

Maak wat van de grote reset’…laat van je horen & Be the Change