We zijn vaak positief jaloers op mensen die weten wat ze willen en die dat ook voor elkaar krijgen.

Doen wat je gelukkig maakt en er succes mee hebben, dat getuigt van persoonlijk leiderschap. Leiding nemen over je eigen leven, werk, relatie, alles.

Wat blijkt?

De key-factor is het goed benutten van je natuurlijke talenten en je unieke kracht. Jezelf hierin managen is synoniem aan je persoonlijk leiderschap in zetten.

Als je vanuit een goed ontwikkeld persoonlijk leiderschap opereert, ben je authentieker en effectiever. Je bent meer jezelf, een mens van vlees en bloed, iemand die verbindt. Grote kans dat je zo verder in je loopbaan komt dan anderen.

Voorkom omwegen in je loopbaan – koers op je unieke kracht

In de jaren dat ik werkte als HR-businesspartner heb ik geluk gehad. Het is me dikwijls gelukt om in mijn loopbaan te kunnen focussen op wat ik het liefst doe èn op wat ik goed kan: dat is het begeleiden van professionals en managers in hun persoonlijk leiderschap.  Daarnaast heb ik als afdelingsmanager de valkuilen van leiderschap aan den lijve ervaren.  Zo heb ik vanuit persoonlijk leiderschap een keer ‘nee gezegd’ tegen een volgende managementfunctie. En ja gezegd, tegen een opdracht als HR-interimmer en mijn eigen bedrijf gestart. Wat zijn inmiddels mijn best-practices?

Kritische succesfactoren in persoonlijk leiderschap zijn je vermogen:

  • om authentiek te zijn. Als je je eigen motieven, gevoelens en intuïtie niet goed volgt, zal je weinig geloofwaardig zijn. Hoe authentieker je bent, hoe minder foefjes je hoeft in te zetten om mensen te motiveren.
  • om verbinding te maken. Als je de motieven en gevoelens van je teamleden niet goed leest, zal je de situatie waarschijnlijk verkeerd interpreteren, niet effectief communiceren en de plank misslaan.
  • om stress te absorberen en kalmte terug te stralen
  • om anderen te motiveren, inspireren en voor je doel te winnen & jouw kant op te laten bewegen

Deze factoren maken dat de lat hoog ligt voor een projectleider of leidinggevende: je moet niet alleen anderen, maar ook jezelf managen.  Het goede nieuws is: je kunt dit leren en steeds beter onder de knie te krijgen. Hoe?

Zelfbewustzijn op drie fundamentele vragen 

Alles begint met zelfbewustzijn.  Dit is inzicht in:

  1. jouw sterke pluspunten zijn
  2. betekenisvol voor je is
  3. wat je echt plezier en energie geeft

En nu: zelf aan de slag!

Begin met het formuleren van je eigen antwoorden op deze drie vragen. Onderzoek de overlap tussen je antwoorden en vindt zo je eigen unieke kracht. Zodra je díe helder te pakken hebt, heb je jouw kompas in handen waarmee je van je loopbaan een succes maakt.

Persoonlijk leiderschap: makkelijker gezegd dan gedaan

Vind je het lastig om dit zo 1-2-3 uit je mouw te schudden?  In mijn e-book  ‘Persoonlijk Leiderschap anno nu’ heb ik alle stappen handig op een rijtje gezet. Het is een praktisch e-book met allerlei links naar gratis e-assessments. Die je helpen om jouw eigen antwoorden op deze drie vragen te formuleren en zo je unieke kracht te vinden.

Hulp gebruiken?

Wellicht denk je na het lezen van deze blog of het e-book: Hoe ga ik dit allemaal zelf op een rijtje krijgen? En wanneer vind ik de tijd om dit te doen? Bij Be The Change helpen wij je graag op weg. Met het e-book krijg je overzicht wat er bij komt kijken als je jezelf wilt ontwikkelen. Een coach aan je zijde helpt je om:

  • overzicht en helderheid te creëren
  • doelen te formuleren en te realiseren
  • jouw katalysator en accountability partner, je supporter of stok achter de deur

Kennismakingsgesprek inplannen? Boek nu een vrijblijvend gesprek van 30 minuten in.