download-loopbaan-apk

Je beoordelingsgesprek (ofwel jaargesprek) staat weer voor de deur. Terugblikken op hoe het je verging. Te horen krijgen hoe je ervoor staat.  Altijd spannend, een beoordeling van je manager.

Je kan onverwacht een magere beoordeling krijgen, waardoor je toekomstkansen daar afnemen. Maar wees ook alert, als je steeds dezelfde beoordeling krijgt.

Eindejaarsgesprek? Kijk in de spiegel

Het beoordelingsgesprek is hét moment om gericht te werken aan meer werkgeluk en -succes voor jezelf. Tijd om kritisch een aantal toekomstgerichte vragen voor jezelf te beantwoorden en naar je leercurve te kijken:

 • Passen mijn huidige werkzaamheden nog wel bij me?
 • Wordt het tijd voor andere taken (jobcrafting)?
 • Hoe geef ik die feedback terug aan mijn manager?
 • Wat zijn passende opleidingsmogelijkheden?
 • Hoe kan ik de afstemming met mijn manager verbeteren?
 • Welke volgende loopbaanstap zie ik ?

Dit zijn best lastige vragen; de antwoorden schudt je zo 1-2-3 niet uit je mouw. Voor elke volgende stap is het verstandig eerst een helder beeld te hebben van je competenties, je valkuilen en je ontwikkelpunten.

Beoordelingsgesprek voorbereiding is het halve werk

Begin hier nu meteen mee, want je volgende voortgangsgesprek met je leidinggevende staat binnen 3 a 6 maanden weer voor de deur. Schakel een mentor of een career coach in voor loopbaanadvies.

Afhankelijk van je persoonlijke situatie: 5 tips om dit aan te pakken:

 1.  zelfonderzoek: middels het gericht inzetten van tests als WerkVitaliteitsScan, LoopbaanScan of DISC. Je verkrijgt zo je een helder inzicht in wie je bent, welke talenten je bezit, in welke mate deze ontwikkelbaar zijn, in welke werkomgeving je het beste gedijt en wat je ontwikkelrichting is.
 2. 360-graden feedback: met focus op voor jou relevante competenties
 3. verdiepingsslag: vraag een consult aan met een loopbaancoach, om te bepalen waar precies de schoen wringt
 4. coaching: je gaat samen met je coach aan de slag om jouw antwoord te formuleren op de vragen: Wie ben ik? Wat wil ik?  Wat is voor mij een vitaliserend loopbaanperspectief?  En hoe bereik ik dat?
 5. zoekprofiel: een helder, realistisch beeld van passende functies en arbeidsmarktkansen. Dit zoekprofiel is een prima basis voor je (toekomstige) netwerk activiteiten.

Loopbaanscan

Een dergelijke test verschaft je snel inzicht in hoe jij ervoor staat en hoe dit te vertalen in je beoordelingsgesprek voorbereiding. Het is een goed middel om te bepalen, of je op het goede spoor zit. Er zijn grofweg drie uitkomsten mogelijk:

 • Je komt goed uit deze scan en het gaat dus goed op je werk, je relatie met je manager is goed en je investeert gericht in je loopbaan.
 • Jouw werkplezier neemt af en je vraagt je af of je nog wel op de juiste plek zit
 • Jij hebt onmiskenbaar issues en stress met betrekking tot je werk, een signaal dat reparatiewerk nodig is: waar wringt de schoen?

Geïnteresseerd in een verdiepingsslag met een loopbaan coach?

Wil je het moment van het beoordelingsgesprek optimaal benutten voor je werkgeluk en -succes? Het stuur in eigen handen krijgen? Lees meer over onze aanpak op de pagina loopbaancoaching.  Of plan vrijblijvend een 30 minuten gesprek in.

Martin Verweij, oprichter Be the Change …… you want to see in your work

SaveSave

SaveSave

SaveSave