download-loopbaan-apk

Spannend, je jaargesprek met je manager: terugblikken op hoe het je verging en te horen krijgen hoe je ervoor staat.  Je kan onverwacht een magere beoordeling krijgen, waardoor je toekomstkansen daar afnemen. Maar wees ook alert, als je telkens dezelfde beoordeling krijgt. Dit is hét moment voor loopbaanadvies. Tijd om kritisch een aantal toekomstgerichte vragen voor jezelf te beantwoorden en naar je leercurve te kijken:

 • Passen mijn huidige werkzaamheden nog wel bij me?
 • Wordt het tijd voor andere taken (jobcrafting)?
 • Wat zijn passende opleidingsmogelijkheden?
 • Hoe kan ik de afstemming met mijn manager verbeteren?
 • Welke volgende loopbaanstap zie ik ?

Dit zijn best lastige vragen; de antwoorden schudt je zo 1-2-3 niet uit je mouw. Voor elke volgende stap is het verstandig eerst een helder beeld te hebben van je competenties, je valkuilen en je ontwikkelpunten.

Voorbereiding is het halve werk. Begin hier nu mee, zelf of met een coach voor loopbaanadvies, want je volgende voortgangsgesprek met je leidinggevende zit er alweer aan te komen. Afhankelijk van je persoonlijke persoonlijke situatie kun je dit als volgt aanpakken:

 1.  zelfonderzoek: middels het gericht inzetten van tests als BIG-5, Work Experience Scan of DISC. Je verkrijgt zo je een helder inzicht in wie je bent, welke talenten je bezit, in welke mate deze ontwikkelbaar zijn, in welke werkomgeving je het beste gedijt en wat je ontwikkelrichting is.
 2. 360-graden feedback: met focus op voor jou relevante competenties
 3. verdiepingsslag: vraag een consult aan met een loopbaancoach, om te bepalen waar precies de schoen wringt
 4. coaching: je gaat samen met je coach aan de slag om jouw antwoord te formuleren op de vragen: Wie ben ik? Wat wil ik?  Wat is voor mij een vitaliserend loopbaanperspecief?  En hoe bereik ik dat?
 5. zoekprofiel: een helder, realistisch beeld van passende beroepen en arbeidsmarktkansen. Dit zoekprofiel is een uitstekende basis voor je (toekomstige) netwerk activiteiten.

Voor loopbaanadvies werken wij bijvoorbeeld met de Work Experience Scan. Deze test verschaft je inzicht in hoe jij ervoor staat. Het is een goed middel om te bepalen, of je op het goede spoor zit.

Er zijn grofweg drie uitkomsten mogelijk:

 • Je komt goed uit deze scan en het gaat dus goed op je werk, je relatie met je manager is goed en je investeert in je loopbaan.
 • Jouw werkplezier neemt af en je vraagt je af of je nog wel op de juiste plek zit
 • Jij hebt onmiskenbaar issues en stress met betrekking tot je werk, een signaal dat reparatiewerk nodig is: waar wringt de schoen?

Geïnteresseerd in een verdiepingsslag?

Neem contact met ons op voor meer informatie over loopbaanadvies of voor een afspraak voor een vrijblijvende intake.

Voor meer informatie, zie de pagina loopbaancoaching.

SaveSave

SaveSave

SaveSave